Saturday 31 March 2012

Agar-Agar Kastard

Source: K.Nor / CMG / Izah
(Nota : Resipi asal ialah Agar-Agar Karamel Tanpa Telur di modifiedkan oleh Kim tanpa telur dan susu cair) 

Bahan-bahan:
10g serbuk agar-agar
1 liter air
120g gula halus
2 camca besar tepung kastard
1 camca teh esen vanila

Cara-cara:
Masukkan sedikit air dari 1 liter air kedalam tepung kastard dikacau sehingga sebati.
Satukan gula, air dan serbuk agar-agar, kacau rata dan jerangkan diatas api dan kacau sehingga semua larut dan mendidih.  Perlahankan api dan masukkan bancuhan air+kastard, kacau rata.
Masak sehingga bancuhan kelihatan sedikit pekat, matikan api dan tuang dalam bekas agar-agar.
Biarkan suam sebentar dan bolehlah disimpan dalam peti sejuk 2-3 jam. 


Ayam masak Kicap


Bahan-bahan:
Ayam dibersih dan potong kecil
Cili merah dibuang biji dan potong menyerong
Bawang besar di mayang
Halia dihiris
Kicap manis
Kicap pekat
Garam secukupnya
Sedikit air limau nipis
Air secukupnya

Bahan tumbuk/kisar (ditumis):
Bawang merah
Bawang putih 
Minyak sedikit

Kari Ikan Tenggiri Asam Jawa


Bahan-bahan:
Ikan tenggiri dibersihkan

Garam secukupnya
Serbuk kari ikan secukupnya dicampurkan dengan sedikit air
Air asam jawa secukupnya
Air secukupnya

Bendir - dipotong serong
Tomato - dibelah empat
Terung - belah dua dipotong serong
Kacang panjang di kerat dalam pendek
Cili merah - dibelah dua jangan putus

Bahan dikisar / tumbuk:
Bawang merah
Bawang putih
Halia sedikit

Bahan tumis:
Daun kari
Bawang besar dimayang
Kayu manis
Bunga cengkih
Biji Pelaga
Bunga Lawang
Minyak menumis sedikit
Garam secukupnya

Sambal Ikan Selar Bernenas dan Ubi Kentang

Bahan-bahan:
Ikan selar - dicuci bersih dan gaulkan dengan garam dan serbuk kunyit
Ubi kentang - dibuang kulit dan potong ikut suka
Nenas - dibuang kulit dan potong ikut suka - dicelurkan sebentar
Bawang besar - dihiris halus

Bahan sambal dikisar halus:
Cili Kering
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit Halia

Sedikit air
Sedikit air asam jawa
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
Panaskan minyak dikuali dan gorengkan ikan sehingga masak dan ketepikan.
Gorengkan ubi kentang sebentar dan angkat diketepikan.
Masukkan minyak untuk menumis bahan sambal dan tumis sehingga garing dan harum.
Masukkan ubi kentang dan nenas diikuti dengan air secukupnya dan biarkan sehingga mendidih.
Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya.  Jika nenas terlalu masam kurangkan jumlah air asam jawa.
Masak sehingga ubi kentang empuk dan kepekatan ikut suka. Masukkan ikan dibalik-balikkan sehingga rata, angkat dan bolehlah dihidangkan dengan nasi putih atau nasi lemak.