Saturday 31 March 2012

Sambal Ikan Selar Bernenas dan Ubi Kentang

Bahan-bahan:
Ikan selar - dicuci bersih dan gaulkan dengan garam dan serbuk kunyit
Ubi kentang - dibuang kulit dan potong ikut suka
Nenas - dibuang kulit dan potong ikut suka - dicelurkan sebentar
Bawang besar - dihiris halus

Bahan sambal dikisar halus:
Cili Kering
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit Halia

Sedikit air
Sedikit air asam jawa
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
Panaskan minyak dikuali dan gorengkan ikan sehingga masak dan ketepikan.
Gorengkan ubi kentang sebentar dan angkat diketepikan.
Masukkan minyak untuk menumis bahan sambal dan tumis sehingga garing dan harum.
Masukkan ubi kentang dan nenas diikuti dengan air secukupnya dan biarkan sehingga mendidih.
Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya.  Jika nenas terlalu masam kurangkan jumlah air asam jawa.
Masak sehingga ubi kentang empuk dan kepekatan ikut suka. Masukkan ikan dibalik-balikkan sehingga rata, angkat dan bolehlah dihidangkan dengan nasi putih atau nasi lemak.

No comments:

Post a Comment