Sunday 26 February 2012

Mee Suah Sup


Bahan-bahan:
Mee suah secukupnya
Carrot merah – dihiris
Bawang merah – dipotong memanjang
Isi ayam di hiris
Bawang goreng
Lada sulah
Cili merah di hiris panjang

Bahan-bahan rebusan:
Air secukupnya
Rempah sup secukupnya
Garam secukup rasa
Sos Ikan
Kicap cair
Kiub ayam
Bawang putih – diketuk
Halia - diketuk 

1 biji telur
Cara membuat telur goreng:
Panaskan sedikit minyak pada kuali leper non stick.  Sapukan sedikit minyak pada tepi-tepi acuan bulat.
Letak acuan pada kuali, ketukkan telur masuk pada acuan.
Setelah sedikit keras, keluarkan acuan, masukkan sedikit air dan tutup kuali bagi memasak telur.  Setelah air kering bolehlah diangkat dan ketepikan.

Cara-cara memasak:
Masukkan air kedalam periuk, halia, bawang putih, rempah sup dan biarkan hingga mendidih.
Setelah mendidih masukkan garam, kiub ayam, sos ikan, kicap cair, bawang goreng dan isi ayam.
Setelah ayam empuk, masukkan masukkan mee suah.  Mee suah tidak perlu dimasak terlalu lama nanti lembik.
Masukkan sayuran terus memasak sehingga mendidih.  Matikan api.  Taburkan daun bawang, cili merah dan lada sulah.