Saturday 11 February 2012

Nasi Ayam Berempah

 Sumber: Anymz / Zana
Bahan-bahan untuk nasi:
600g beras basmathi - Kim mengguna beras Ponni dan rendamkan selama 20 minit
2" Halia - Kim tumbuk halus 
5 ulas bawang putih - ditumbuk halus
3 ulas bawang merah - ditumbuk halus Kim tambah
Kunyit hidup sedikit - ditumbuk halus Kim tambah 
2 helai daun pandan - Kim guna serai sebatang
Garam secukup rasa
sedikit minyak + sesudu margerin untuk menumis bahan-bahan diatas 
Air dari rebusan ayam (Kim - sukatan air untuk beras ponni misalannya mengguna 1 cawan beras ponni campurkan 2 cawan air rebusan ayam dan masak sehingga nasi masak)
Cara-cara:
Masukkan minyak sedikit dan margerin kedalam kuali.
Setelah panas, masukkan bahan-bahan tumbuk tadi juga serai dan tumis sehingga wangi.
Setelah wangi, masukkan beras tadi dikacau sehiingga rata dan kering air.
Masukkan air rebusan ayam pada beras tadi tan bolehlah ditanak sehingga nasi masak

Bahan untuk sup dan ayam berempah:
1 ekor ayam dipotong empat
1 bunjut rempah sup - Kim mengguna 2 sudu besar rempah sup
Air secukupnya menutupi ayam
Garam secukup rasa
Cara-cara:
Masukkan semua bahan-bahan didalam periuk dan masak sehingga ayam empuk.
Setelah ayam empuk angkat dan ketepikan ayam.
Gunakan air rebusan sup untuk memasak nasi ayam.

Bahan untuk memerap ayam:
4 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1" Halia * bahan-bahan yang bertanda* ditumbuk halus
2 sudu besar rempah kari daging
Sedikit garam jika perlu
minyak secukupnya untuk menggoreng ayam
Cara-cara:
Ayam yang telah direbus hingga empuk digaulkan dengan bahan-bahan perapan ayam dan perap selama 20 minit. Kemudian digoreng sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.

Bahan-bahan sos halia: Cara Kim membuat sos halia & Bawang putih 
Halia *
Bawang putih * diblend sehingga halus / ditumbuk kasar
Sedikit minyak dicampurkan dengan sedikit minyak dari kulit ayam yang digoreng (buang kulit ayam selepas digoreng)
Air rebusan ayam sedikit
Garam secukup rasa
Cara-cara:
Panaskan minyak yang dicampurkan dengan minyak kulit ayam tadi, masukkan pes halia dan bawang putih dan tumiskan sehinnga wangi dan masak.
Masukkan sedikit air rebusan ayam dan garam, terus dikacau sehingga sos masak dan pekat.
Angkat dan ketepikan.

Bahan-bahan untuk sos cili:
6 biji cili merah
5 ulas bawang putih
1 sudu teh gula pasir
1 sudu makan sos tomato
2 sudu makan jus limau kasturi - Kim mengguna sos plum
Air rebusan ayam sedikit
Cara-cara:
Masukkan semua bahan-bahan kedalam kuali dan masak sehingga sos cili masak, rasakan garam, gula dan masam secukupnya, barulah diangkat dan ketepikan.  

Bahan-bahan sampingan:
Timun
Tomato
Daun Salad
(Nota : Nasi ayam berempah ini amat mudah dan ringkas memasaknya, cubalah tak rugi)

Japanese Tofu Butter Curry

Ingredients:
Japanese Tofu cut into small pieces then coat with corn flour and curry powder, deep fried until brown, leave aside

Coating - mixed together:
Corn flour
Chicken Curry Powder

Stir-fry:
Garlic - minced
Cili api / Red Chillies - cut into small cube
Curry Leaves
Egg yolks
Fresh milk
Butter

Sauce:
Oyster Sauce
Chicken curry powder
Water a little
Salt if necessary