Saturday 25 February 2012

Pillsbury Lemon Cake ...... sungguh mudah.....






Loyang kek di sapukan pada dasar dan tepi-tepi loyang dengan butter dan tepung.
Ketulkan lebihan tepung.

Bahan-bahan:
1 kotak Lemon Cake Mix ( tidak perlu diayak )
3 biji telur saiz A  ( Kim guna 4 biji telur saiz c ) 
1/3 cawan minyak ( Kim guna minyak jagung )
1 cawan air ( Kim campurkan sedikit perahan lemon dan susu cair UHT )
Parutan kulit lemon sedikit

Cara-cara:
Panaskan ketuhar dulu selama 5 minit sebelum memasukkan adunan kek.
Masukkan lemon kek mix kedalam mangkuk diikuti dengan air, minyak dan telur.
Pukulkan adunan tadi sehingga sebati dengan speed yang perlahan.  Naikkan speed yang tinggi dan terus memukul selama 2 minit. Kemudian gunakan tangan untuk memukul lagi selama 2 minit.
Masukkan adunan ke loyang pembakar dan bakar pada suhu 175C selama 30-40 minit atau guna lidi untuk memastikan kek telah masak.  Jika dicucuk lidi yang dikeluarkan haruslah bersih itu tandanya kek telah masak.  Hidangkan bersama krim kegemaran anda.

  


Gulai Ayam Berempah Rendang

Bahan-bahan:
Isi Ayam / boleh jugak guna ayam yang ada tulang dipotong kecil )
1 sudu besar rempah rendang digaulkan dengan ayam

Bahan-bahan dikisar:
4 biji cili merah
3 biji cili hijau
1 batang serai
8 biji bawang kecil
4 biji bawang putih
Halia sedikit
Kunyit hidup sedikit

Bahan tumis:
Daun kari
1 batang serai diketul
Minyak secukupnya

Garam secukup rasa
Santan Kara dicampurkan dengan air ( Kepekatan ikut sesuaian anda )

1 biji Cili merah di potong serong
1 biji lobak merah / ubi kentang di potong bunga

Cara-cara:
Tumiskan bahan kisar dan daun kari sehingga garing dan wangi.  Masukkan isi ayam dan terus mengacau sehingga sebati.
Tuangkan santan biarkan mendidih sebentar masukkan lobak merah dan ubi kentang.
Kacau seketika masukkan garam secukupnya.
Terus mengacau sehingga ayam dan ubi kentang empuk.
Akhir sekali masukkan cili merah yang dipotong serong dan biarkan mendidih sebentar, barulah diangkat.
Hidangkan bersama nasi putih / roti jala / roti / lempeng.