Saturday 25 February 2012

Gulai Ayam Berempah Rendang

Bahan-bahan:
Isi Ayam / boleh jugak guna ayam yang ada tulang dipotong kecil )
1 sudu besar rempah rendang digaulkan dengan ayam

Bahan-bahan dikisar:
4 biji cili merah
3 biji cili hijau
1 batang serai
8 biji bawang kecil
4 biji bawang putih
Halia sedikit
Kunyit hidup sedikit

Bahan tumis:
Daun kari
1 batang serai diketul
Minyak secukupnya

Garam secukup rasa
Santan Kara dicampurkan dengan air ( Kepekatan ikut sesuaian anda )

1 biji Cili merah di potong serong
1 biji lobak merah / ubi kentang di potong bunga

Cara-cara:
Tumiskan bahan kisar dan daun kari sehingga garing dan wangi.  Masukkan isi ayam dan terus mengacau sehingga sebati.
Tuangkan santan biarkan mendidih sebentar masukkan lobak merah dan ubi kentang.
Kacau seketika masukkan garam secukupnya.
Terus mengacau sehingga ayam dan ubi kentang empuk.
Akhir sekali masukkan cili merah yang dipotong serong dan biarkan mendidih sebentar, barulah diangkat.
Hidangkan bersama nasi putih / roti jala / roti / lempeng.  

No comments:

Post a Comment