Saturday 3 March 2012

Ayam Burma



Source: Mat Gebu
Bahan-bahan:-
500g ayam, potong pada saiz sederhana, cuci bersih dan toskan**
3 camca besar sos tiram**
1/2 camca teh serbuk kunyit** (disatukan, gaul rata dan perah 20 minit) - Kim guna kunyit hidup ditumbuk halus dan campurkan sedikit serbuk kunyit 
1 camca besar rempah kari daging Baba's
1 cawan air
1 kiub pati ayam
1 biji tomato, dibelah 4
2 biji ubi kentang, dibelah baji - resipi asal tak ada Kim tambah   
15 helai daun pudina
Secubit gula

Bahan kisar halus:-
3 biji cili merah, buang bijinya
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 cm halia
1 batang serai, hiris halus

Cara membuatnya:-
Satukan bahan kisar halus dengan serbuk kari.  Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar + serbuk kari tadi hingga harum, masukkan ayam dan ubi kentang, gaul rata dan masak sekejap hingga ayam kecut.
Tuangkan air, kacau dan masak dengan api sederhana hingga mendidih.
Masukkan pati ayam (hancurkan) dan secubit gula.  Kacau dan masak hingga pekat. 
Akhir sekali masukkan tomato dan daun pudina, kacau rata, masak sekejap.
Rasa dan jika ok boleh matikan api.  Hidangkan bersama nasi hangat & roti sedap jugak.......  

(Nota Kim - tidak pedas bagi yang gemar masakan yang pedas tentu tidak menyukainya, walaupun tidak pedas masakan ini sangat enak sebab bahan-bahan yang digunakan amat mudah dan yang penting sekali tiada santan....cubalah tak mengecewakan pasti menjilat jari anda).

No comments:

Post a Comment