Saturday, 4 February 2012

Bingka Suji

  

Sumber: Anim & AlongRoz, Ummi Kuantan
Loyang Bulat 8" / Acuan Kuih Kemboja / Loyang empatsegi / Acuan Silikon
( Kim - Pastikan acuan di sapu dengan minyak kemudian panaskan acuan sebentar barulah dituangkan adunan )
Bahan-bahan:
3 biji Telur
110g Gula Pasir ( Tak perlu kurangkan )
160g Tepung Suji
250ml Santan Pekat ( Kim mengguna santan Kara )
1 sudu teh pes pandan
1/4 sudu teh garam
435ml Air ( Kim blend dengan 10 helai daun pandan )
90g Mentega
30g Tepung Gandum 

Cara-cara:
Pukul telur dan gula sehingga gula hancur.
Masukkan ke dalam periuk dan campurkan tepung suji, santan, pes pandan, garam dan air daun pandan.
Masak dengan api sederhana sehingga pekat seperti bubur.  Kacau selalu.
Tutup api dan campurkan mentega dan tepung sehingga sebati.
Tuangkan ke dalam tin yang diminyakkan dan bakar 190C selama sejam.
Gunakan fungsi "grill" untuk 5 minit terakhir untuk extra garing.
Sejukkan sebelum dipotong.
 ( Nota : rasa seperti menggigit kekacang pada "kerak" ditepi, bagi pengemar suji cubalah sangat mudah )

No comments:

Post a Comment