Saturday, 31 December 2011

Ikan Kembung Sambal Serai Belacan

By: Kim
Bahan-Bahan:
Ikan Kembung, bersihkan dan lumurkan dengan garam dan serbuk kunyit - digoreng masak dan ketepikan

Bahan sambal diblend kasar dan tapiskan air:
Serai
Bawang merah
Bawang putih
Cili merah
Cili api hijau
Buah Keras
Belacan sedikit
Garam secukup rasa
Air sedikit

Air sedikit dari bahan yang diblend dan tapiskan
Minyak sedikit untuk menumis sambal  

Moist Chocolate Cake

  
Source: Mat Gebu / Jun
Bahan-bahan:
1 cawang tepung kek / tepung gandum* ( Kim guna tepung gandum )
1 camca teh serbuk penaik* ( * digaul dan ayak 3 kali )
1 cawan gula perang ( soft brown sugar )
2 biji telur Gred A
125g mentega
1 camca teh esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko*
1/2 camca teh nescafe*
1/4 cawan gula halus*
1/2 cawan air panas*
1/4 cawan susu cair* ( *disatukan hingga menjadi pes coklat ) ( Kim tak ada susu cair, Kim guna Fresh milk )

Bahan Coklat Ganache:
200g coklat masakan
150ml UHT Whipping cream ( boleh digantikan dengan susu cair 100ml )
1 camca teh mentega

Cara membuatnya:
Panaskan oven pada suhu 175C.  Lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak.  Ketepikan.
Pukul mentega dan gula perang hingga putih.  Masukkan esen vanila dan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
Perlahankan speed, masukkan tepung berselang-seli dengan pes coklat hingga habis.  Gaul hingga rata dan sebati.
Tuang adunan tadi dalam tin.  Bakar dalam oven selama 45 - 50 minit.  Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache jika suka.

Untuk Ganache:
Satukan coklat dan UHT whipping cream dalam mangkuk tahan panas.
Cairkan secara double-boiler, bila semua larut, matikan api dan masukkan mentega dan gaul rata dan bolehlah dituang atas kek coklat tadi.
Biarkan coklat sedikit mengeras dan bolehlah dihias ikut kreativiti anda.

( Nota Kim - kek rasa manis sedikit pada tekak Kim, lain kali nak guna coklat semi sweet dan tersilap guna acuan yang besar sedikit ingatkan senang nanti nak pipe butter cream.  Sebab itu kek Kim tak cantik rendah sahaja.  Walau bagaimanapun kek lembab dan sedap ).  
  



Nasi Lobak Merah Berdaun Pisang

 By : Kim
Leftover daun pisang

Cempedak Goreng

By : Kim
Bahan salutan:
Tepung beras
Tepung ubi sedikit
Garam sedikit
Serbuk kunyit
Margarine
Air secukupnya

Cempedak
Minyak goreng terendam


Sayur Campuran Dengan Telinga Gajah

By: Kim 
Bahan-bahan:
Carrot
Capsicum merah
Capsicum kuning
Capsicum merah
Broccoli
Telinga gajah

Bahan tumis:
Bawang putih panggang cincang kasar

Bahan sos:
Sos tiram
Sos ikan sedikit
Garam secukup rasa

Minyak sedikit untuk menumis


Kueh Teow Goreng Fishballs

By : Kim

Bahan-bahan:
Kueh Teow
Taugeh
Daun Kuchai
Fishballs
Cili merah
Telur jika suka

Cincang halus:
Bawang putih

Bahan sos - disatukan:
Sos Tiram
Kicap pekat
Kicap cair
Sos Ikan sedikit
Ayam kiub sedikit
Serbuk Lada Sulah

Minyak sedikit untuk menumis bawang putih