Source: Kim
5-6 Ayam Drumsticks - wash and drain
To blend into a paste:
Garlic
Ginger
Curry Leaves
Turmeric
Onion/shallots
Lemongrass
Briyani powder, cili powder if you prefer hot
Salt to taste
Enough oil for frying
Enough glutinous flour for coating
Method:-
Chicken drumstick marinate with blended paste and rest for 1-3 hours.
Heat up wok with enough hot oil.
Marinated chicken coat with glutinous flour, shake well access flour before deep frying.
Deep fried until cooked. Serve with home made chili sauce or tomatoes sauce.
Friday, 14 October 2011
Ayam Goreng Tepung Berperisa
Ayam Goreng Oats
Source : Nannie
6-8 ketul drumstick @ bahagian lain pun boleh
1 sudu besar kari powder
1 sudu kecil serbuk kunyit
Lada sulah / serbuk cili / garam - secukupnya
2 sudu besar tepung beras @ tepung gandum
1/2 biji telur
Untuk saduran :- Oats secukupnya
Cara-caranya:-
Gaul ayam dengan serbuk kari, serbuk kunyit, lada sulah & garam.
Masukkan telur dan gaul rata. Masukkan pula tepung dan gaul.
Golekkan ayam tadi kedalam oats dan goreng hingga garing dan masak.
Anykat dan toskan. Hidangkan dengan sos kegemaran atau enak juga dimakan begitu sahaja.
Sticky Caramel Chicken Wings
Source: Along Roz
12 keping kepak ayam (belah dijadikan 24)
2 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang putih - diketuk dengan kulitnya sekali (tak perlu kupas)
1 sudu besar halia dicincang
1 sudu besar sos ikan / 1 1/2 sudu besar garam / kuib ayam maggi
1 sudu besar kicap pekt - boleh letak 2 sudu besar
1 sudu besar sos cili maggi
1/4 cawan (60ml) madu
Cara-caranya:-
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia dan chicken wings. Kacau dan goreng selama 5 minit.
Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua wings masak dan browned (bersalut dengan sos).
Nota: Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Jangan takut bila tengok sos macam hangit towards the end. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada wings ia akan menjadi sticky dan caramelized macam barbecue chicken.
12 keping kepak ayam (belah dijadikan 24)
2 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang putih - diketuk dengan kulitnya sekali (tak perlu kupas)
1 sudu besar halia dicincang
1 sudu besar sos ikan / 1 1/2 sudu besar garam / kuib ayam maggi
1 sudu besar kicap pekt - boleh letak 2 sudu besar
1 sudu besar sos cili maggi
1/4 cawan (60ml) madu
Cara-caranya:-
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia dan chicken wings. Kacau dan goreng selama 5 minit.
Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua wings masak dan browned (bersalut dengan sos).
Nota: Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Jangan takut bila tengok sos macam hangit towards the end. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada wings ia akan menjadi sticky dan caramelized macam barbecue chicken.
Bahulu Mekar Kukus
Source: Kak Fida (Myresipi)
125gm tepung gandum
1 sudu teh Double Action Baking Powder
1 sudu teh ovalette
120gm gula halus (I used 80gm gula halus)
1 sudu besar pes coklat
1 biji telur saiz A
70ml air suam
70ml susu segar / susu cair
1 sudu teh esen vanilla
Cara-caranya:-
125gm tepung gandum
1 sudu teh Double Action Baking Powder
1 sudu teh ovalette
120gm gula halus (I used 80gm gula halus)
1 sudu besar pes coklat
1 biji telur saiz A
70ml air suam
70ml susu segar / susu cair
1 sudu teh esen vanilla
Cara-caranya:-
Didihkan kukusan (pastikan air kukusan betul-betul mendidih)
Didalam mangkuk adunan, satukan kesemua bahan diatas kecuali pes coklat dan pukul hingga kembang dan gebu (Jika adunan tidak kembang dan gebu, bahulu takkan menjadi).
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Campurkan adunan dengan pes coklat dan adunan satu lagi dibiarkan kosong.
Tuangkan kedua-dua adunan didalam cawan kertas secara berselang-seli.
Kukus dengan api kuat selama 15-20 minit mengikut saiz cup yang digunakan.
(Nota: Pastikan penutup dibalut dengan kain supaya air tidak menitik pada bahulu).
Subscribe to:
Posts (Atom)