Saturday, 3 March 2012

Chocolate Peppermint Cake

 Source: Mat Gebu
Bahan-bahan:-
150gm mentega
140gm tepung naik sendiri **
1 camca besar susu tepung ** ( bahan ** digaul rata dan diayak )
3 biji telur Grade A ( Ambil 3 kuning dan 2 putih sahaja ) - Kim guna telur saiz C ( Kim ambil 4 kuning dan 2 1/2 putih sahaja )
120gm gula halus ( Kim - tidak perlu dikurangkan )
1/2 camca besar ovallate
15gm gliserin + 10gm air ( Kim juga gantikan dengan 25ml susu segar )
1 camca besar serbuk koko *
1 camca teh coklat emulco *
1/2 camca teh esen vanila * 
3 camca besar air panas * ( bahan * disatukan dan kacau hingga menjadi pes )
Sedikit pewarna hijau
3 titis perisa pudina ( Kim - lain kali dan masukkan lebih sedikit )

Cara membuatnya:
Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat berukuran 8" dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi.  Ketepikan.
Putar mentega hingga kembang dan gebu.  Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis.  Ketepikan.
Dalam mangkuk pemutar yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar rata, masukkan kesemua telur dan putar hingga kembang dan pekat, guna kelajuan tinggi.  Perlahankan kelajuan, masukkan tepung dan mentega yang telah di putar kembang sedikit demi sedikit hingga habis, putar sebati, tambah gliserin + air tadi (susu segar).  Putar rata.
Bahagi adunan tadi kepada 2 bahagian, 1 bahagian dimasukkan pes coklat, kacau rata.  Dan satu bahagian lagi dengan warna hijau dan perisa pudina, kacau rata juga.
Sudukan 1/2 camca besar pewarna coklat, kemudian letak 1/2 camca besar pewarna hijau, buat berselang-seli hingga habis.
Bakar selama 50 - 1 jam, bergantung pada oven masing-masing.
Sejukkan kek atas jaringan sebelum dihidangkan...........

(Nota Kim : Bak kata En. Mat Gebu, kek ini lembab, lembut dan segar kerna ada perisa pudina, bagi bukan pengemar pudina tak dapatlah merasa!!, Kim amat suka pada semua herbs jadi lain kali nak lebihkan sedikit lagi perisa pudina...tiada masalah boleh mencuba...kan...)  

Buncis Rampai Tumis Cili

Bahan-bahan:-
Kacang buncis, dipotong menyerong
Telinga gajah, direndam hingga kembang dan dipotong, buangkan bahagian
yang keras
Lobak merah disagat
Fucuk, direndam dan dipotong memanjang
Halia sedikit dihiris memanjang
Garam secukupnya
Sos tiram
Sos ikan ( jika perlu )
Minyak menumis
Air sedikit 

Bahan rempah dikisar halus:
5 biji Cili merah
3 biji Bawang putih
5 biji Bawang merah  
1 biji buah keras
1 batang serai
Udang kering ( optional ) direndam kemudian disangai

Cara membuatnya:-
Panaskan sedikit minyak dikuali untuk menumis rempah. Setelah minyak panas masukkan rempah dan terus menumis sehingga wangi.  Masukkan sos tiram dan kacau sebati.
Masukkan lobak merah dan sedikit air kacaukan sebentar sehingga layu.  Masukkan telinga gajah dan terus mengacau lagi.  Masukkan buncis dan fucuk dan terus mengacau sehingga sayuran masak.
Angkat dan hidangkan.

Ayam Burma



Source: Mat Gebu
Bahan-bahan:-
500g ayam, potong pada saiz sederhana, cuci bersih dan toskan**
3 camca besar sos tiram**
1/2 camca teh serbuk kunyit** (disatukan, gaul rata dan perah 20 minit) - Kim guna kunyit hidup ditumbuk halus dan campurkan sedikit serbuk kunyit 
1 camca besar rempah kari daging Baba's
1 cawan air
1 kiub pati ayam
1 biji tomato, dibelah 4
2 biji ubi kentang, dibelah baji - resipi asal tak ada Kim tambah   
15 helai daun pudina
Secubit gula

Bahan kisar halus:-
3 biji cili merah, buang bijinya
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 cm halia
1 batang serai, hiris halus

Cara membuatnya:-
Satukan bahan kisar halus dengan serbuk kari.  Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar + serbuk kari tadi hingga harum, masukkan ayam dan ubi kentang, gaul rata dan masak sekejap hingga ayam kecut.
Tuangkan air, kacau dan masak dengan api sederhana hingga mendidih.
Masukkan pati ayam (hancurkan) dan secubit gula.  Kacau dan masak hingga pekat. 
Akhir sekali masukkan tomato dan daun pudina, kacau rata, masak sekejap.
Rasa dan jika ok boleh matikan api.  Hidangkan bersama nasi hangat & roti sedap jugak.......  

(Nota Kim - tidak pedas bagi yang gemar masakan yang pedas tentu tidak menyukainya, walaupun tidak pedas masakan ini sangat enak sebab bahan-bahan yang digunakan amat mudah dan yang penting sekali tiada santan....cubalah tak mengecewakan pasti menjilat jari anda).