Friday, 28 October 2011

Risol Isi Bihun

 


Source: Fatmah Bahalwan

Bahan-bahan:-
250g tepung terigu protein sedang
2 biji telur
1 sudu teh garam halus
500ml air

Cara membuatnya:-
Dalam wadah campur tepung, garam dan telur, aduk rata.
Tuangi air sedikit demi sedikit sambil tetap diaduk rata hingga menjadi adunan cair.

Saring.  Diamkan 15 minit.

Buat dadar tipis-tipis menggunakan wajan anti lengket diameter 18 cm.  Sisihkan.

Bahan isi:-
250g bihun, rendam dan tiriskan
1 butir wortel, serut
1 batang daun bawang dihiris
50ml minyak goreng

Bumbu dihaluskan:-
3 butir bawang putih
1/2 sudu teh lada halus
1 sudu teh garam
1 ruas kecil kunyit (Kim gantikan kunyit serbut sebab tak ada stock)

Cara membuatnya:-
Panaskan minyak goreng tumis bumbu halus hingga harum.  Kecilkan api, masukkan bihun, aduk hingga rata.

Masukkan wortel dan daun bawang, aduk rata, angkat.

Penyelesaiannya:-
Ambil satu lembar kulit, beri 1 sudu makan isi ditengahnya, lipat dan gulung seperti lumpia.

Lakukan pada semua kulit.

Goreng dalam minyak banyak hingga kuning kecoklatan.  Angkat.

Sajikan dengan pelengkap cabe rawit, atau sambal kacang. 

Tauhu Sumbat


I'm sure everyone can cook this! I enjoy eating this with homemade chili sauce.

Kek Pisang Lembab

 



Source: Mat Gebu

(Nota : Sedap masih lembut & lembab keesokkan hari , masih panas kek akan berminyak bila sudah sejuk tak rasa berminyak) 
Bahan-bahan:-
250 g tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*digaul rata dan diayak)
15 g ovallate
150 g gula halus
5 biji telur gred A
125 g mentega, dicairkan dan biar sejuk
100 g minyak jagung
225 g pisang emas + 1 camca teh vanilla, dilecek halus (Kim guna pisang berangan)

 

Cara-caranya:-
Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung rata dan ketuk keluar lebihan tepung. Ketepikan. (kalau guna tin kek warna hitam, turun kan suhu jadi 160C..sebab tin hitam kadar penyerapan haba dia lebih tinggi).

Putar gula dengan ovallate hingga sebati, masukkan telur (kesemuanya) dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan naik dan pekat (seperti adunan baulu). Perlahankan speed dan masukkan pisang lecek, gaul rata.

Masukkan tepung berselang seli dengan mentega cair + minyak jagung tadi. Buat hingga siap dan gaul rata. Tuang dalam tin yang telah disediakan.
Bakar 55 - 60 minit atau hingga masak, mengikut oven masing2.

Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih, tanda kek dah masak.

Biar kan kek sejuk sedikit, longgar2kan dari tin dan terbalikkan.
Sejukkan sepenuhnya atas jaringan sebelum dihidang....

(Nota Kim : Mentega cair boleh digantikan dengan minyak jagung.  Sebagai hiasan hiris pisang dan digaulkan dengan sedikit tepung letak di permukaan kek dan bakar hingga masak, Kim guna suhu 175C sebab lebih suka bahagian kerak ditepi)