Friday, 23 December 2011

Sambal Petai Ikan Bilis

                         (Source : Kim) 

Bahan-Bahan:
Petai dibelah dan bersihkan
Ikan bilis cuci bersih

Bahan-bahan blend:
Cili kering
Cili merah
Bawang putih sedikit
Bawang merah lebihkan
Belacan
Buah keras sedikit

Dihiriskan:
Bawang Merah besar

Garam secukupnya
Gula perang / gula putih sedikit
Minyak goreng sedikit

Cara-cara:
Gorengkan ikan bilis sehingga garing, angkat dan ketepikan.
Tumiskan petai sebentar masukkan bawang merah dihiris dan terus menumis hingga bawang merah layu, angkat dan ketepikan.
Gunakan sedikit minyak tadi dan tumiskan bahan-bahan blend hingga pecah minyak dan wangi.
Masukkan petai, garam dan gula secukupnya.  Gaulkan sehingga sebati dan angkat dari api ketepikan.
Setelah sejuk masuk ikan bilis yang digoreng tadi dan kacau sehingga sebati.
Angkat dan hidangkan.

(Nota:  Kim tidak masukkan air asam jawa, jika suka boleh masukkan air asam jawa setelah bahan blend pecah minyak)





Ayam Goreng Berempah Wangi

Source: Kim
Ingredients:
Chicken Drumsticks / Wings / or any chicken parts

To blend as a paste:
Garlic
Ginger

To marinate and mix together:
Dark soya sauce
Light soya sauce
Fish sauce little bit
Pepper powder
Traditional herba powder (Rempah wangi)
(Salt can be added if not enough)  

Enough Oil for deep frying

Method:
Cleaned chicken and marinate with garlic ginger paste and all the sauces for 1 hour or more.
Deep fry the chicken until cooked and tender.
Serve with plain rice or nasi ayam.