Friday, 23 December 2011

Sambal Petai Ikan Bilis

                         (Source : Kim) 

Bahan-Bahan:
Petai dibelah dan bersihkan
Ikan bilis cuci bersih

Bahan-bahan blend:
Cili kering
Cili merah
Bawang putih sedikit
Bawang merah lebihkan
Belacan
Buah keras sedikit

Dihiriskan:
Bawang Merah besar

Garam secukupnya
Gula perang / gula putih sedikit
Minyak goreng sedikit

Cara-cara:
Gorengkan ikan bilis sehingga garing, angkat dan ketepikan.
Tumiskan petai sebentar masukkan bawang merah dihiris dan terus menumis hingga bawang merah layu, angkat dan ketepikan.
Gunakan sedikit minyak tadi dan tumiskan bahan-bahan blend hingga pecah minyak dan wangi.
Masukkan petai, garam dan gula secukupnya.  Gaulkan sehingga sebati dan angkat dari api ketepikan.
Setelah sejuk masuk ikan bilis yang digoreng tadi dan kacau sehingga sebati.
Angkat dan hidangkan.

(Nota:  Kim tidak masukkan air asam jawa, jika suka boleh masukkan air asam jawa setelah bahan blend pecah minyak)





No comments:

Post a Comment