Source: Mat Gebu
(Nota : Sedap masih lembut & lembab keesokkan hari , masih panas kek akan berminyak bila sudah sejuk tak rasa berminyak)
Bahan-bahan:-
250 g tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*digaul rata dan diayak)
15 g ovallate
150 g gula halus
5 biji telur gred A
125 g mentega, dicairkan dan biar sejuk
100 g minyak jagung
225 g pisang emas + 1 camca teh vanilla, dilecek halus (Kim guna pisang berangan)
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*digaul rata dan diayak)
15 g ovallate
150 g gula halus
5 biji telur gred A
125 g mentega, dicairkan dan biar sejuk
100 g minyak jagung
225 g pisang emas + 1 camca teh vanilla, dilecek halus (Kim guna pisang berangan)
Cara-caranya:-
Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung rata dan ketuk keluar lebihan tepung. Ketepikan. (kalau guna tin kek warna hitam, turun kan suhu jadi 160C..sebab tin hitam kadar penyerapan haba dia lebih tinggi).
Putar gula dengan ovallate hingga sebati, masukkan telur (kesemuanya) dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan naik dan pekat (seperti adunan baulu). Perlahankan speed dan masukkan pisang lecek, gaul rata.
Masukkan tepung berselang seli dengan mentega cair + minyak jagung tadi. Buat hingga siap dan gaul rata. Tuang dalam tin yang telah disediakan.
Bakar 55 - 60 minit atau hingga masak, mengikut oven masing2.
Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih, tanda kek dah masak.
Biar kan kek sejuk sedikit, longgar2kan dari tin dan terbalikkan.
Sejukkan sepenuhnya atas jaringan sebelum dihidang....
(Nota Kim : Mentega cair boleh digantikan dengan minyak jagung. Sebagai hiasan hiris pisang dan digaulkan dengan sedikit tepung letak di permukaan kek dan bakar hingga masak, Kim guna suhu 175C sebab lebih suka bahagian kerak ditepi)
No comments:
Post a Comment