125gm tepung gandum
1 sudu teh Double Action Baking Powder
1 sudu teh ovalette
120gm gula halus (I used 80gm gula halus)
1 sudu besar pes coklat
1 biji telur saiz A
70ml air suam
70ml susu segar / susu cair
1 sudu teh esen vanilla
Cara-caranya:-
Didihkan kukusan (pastikan air kukusan betul-betul mendidih)
Didalam mangkuk adunan, satukan kesemua bahan diatas kecuali pes coklat dan pukul hingga kembang dan gebu (Jika adunan tidak kembang dan gebu, bahulu takkan menjadi).
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Campurkan adunan dengan pes coklat dan adunan satu lagi dibiarkan kosong.
Tuangkan kedua-dua adunan didalam cawan kertas secara berselang-seli.
Kukus dengan api kuat selama 15-20 minit mengikut saiz cup yang digunakan.
(Nota: Pastikan penutup dibalut dengan kain supaya air tidak menitik pada bahulu).
No comments:
Post a Comment