Source: Yatie
Bahan-bahan Lapisan Bawah:
2 cawan beras pulut
1 1/2 cawan santan cair (biasanya santan ikut paras pulut dan lebihkan santan sikit saja - Kim pun sama)
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak
Cara untuk Lapisan Bawah:
Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20 minit (Lain kali Kim hendak rendam semalaman bagi lembut sedikit).
Toskan beras pulut. Tak perlulah lama-lama sekejap pun boleh. Alas loyang dengan plastik (Kim - sapukan sedikit minyak pada alas plastik.
Satukan semua bahan-bahan didalam loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
Kukus diatas kukusan yang telah sedia mendidih selama 20-30 minit.
Keluarkan loyang dari kukusan, ratakan permukaan pulut tadi dan tekan2 pulut biar padat. Siap untuk dilapis dengan lapisan atas.
Bahan-bahan Lapisan Atas:
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung beras
3/4 cawan gula merah / brown sugar / gula melaka (Kim menggunakan gula merah)
1/2 cawan gula pasir (Kim tidak kurangkan)
2 biji telur
2 cawan santan pekat
1 cawan air - untuk dimasak bersama gula merah dan gula pasir
1/2 sudu kecil garam
Sedikit coklat emulco untuk memberi warna gelap sedikit (Kim omitted)
Cara untuk Lapisan Atas:
Masak gula merah dan gula pasir bersama 1 cawan air dan tapiskan, biarkan sejuk sebentar.
Satukan tepung gandum, tepung beras dan tepung jagung ke dalam mangkuk besar.
Masukkan santan yang telah dilarutkan bersama garam.
Diikuti dengan air gula yang telah sejuk.
Masukkan telur dan gaul sebati atau untuk memudahkan blend semua bahan.
Masak diatas api sederhana sebentar dan sentiasa digaul (biar berwap saja).
Sekali lagi dengan kukus yang sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana saja.
Letakkan loyang yang berisi pulut tadi itu kedalam kukusan dan dengan perlahan tuangkan lapisan atas.
Kukuslah selama 20 minit saja.
(Nota : Peringatan kuih ini hendaklah betul-betul sejuk barulah mudah dipotong dan cantik dihidangkan. Potong menggunakan pisau plastik/pisau kek supaya kuih cantik dam licin ).
No comments:
Post a Comment