Saturday, 8 October 2011

Bubur Cha-Cha


Source : Kim
Keledek oren, putih atau purple, keladi - dipotong cube
Daun pandan disimpul
Biji Sago (jika suka)Tepung kanji di bancuh dengan air panas dan kacau rata semasa masih panas, jangan menggunakan tangan sebab panas, gunalah sudip kayu, kemudian diuli untuk dijadikan jelly. Kemudian dengan tangan yang bersih menjadi seperti tali dan guntingkan tiga segi atau sesuka hati.  (Jika suka boleh meletak pewarna).
Santan segar yang diperah
Gula melaka/gula perang dan gula pasir

Kukus semua keledek dan keladi hingga lembut, kemudian toskan airnya, ketepikan.
Masakkan air gula dimasukkan daun pandan simpul, masak hingga gula larut.
Masukkan santan dan sentiasa dikacau dan bubuh sedikit garam.
Setelah air santan masak bolehlah dimasukkan bahan2 diatas.

No comments:

Post a Comment