Saturday, 10 December 2011

Ayam Sos Siam

 Source : Ummi / Azlita
1 ekor ayam sederhana besar - dipotong 8 - 10 bahagian
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit

Bahan-bahan Kisar:
15 tangkai cili padi thai ( Kim guna lebih sebab nak pedas lagi )
4 ulas bawang putih
Daun limau purut dan daun kunyit ( Kim juga buat sama macam Ita )

1 labu bawang besar - dihiris
1/3 cawan sos cili
1 - 2 helai daun kunyit - dihiris halus
2 - 3 helai daun limau purut ( Kim juga buat sama macam Ita )
1 batang serai - dititik ( Kim juga buat sama macam Ita )
Sedikit Gula ( Kim tidak letak )
1 kiub ayam ( Kim juga buat sama macam Ita )
minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa

Cara-cara:
Bersihkan ayam dan toskan.
Lumur ayam dengan garam dan serbuk kunyit secukupnya.  Perap 20 minit.
Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam hingga 3/4 masak.  Angkat dan toskan dan ketepikan.

Keluarkan minyak dan tinggal lebih kurang 3 sudu besar dan tumis bawang besar, bahan kisar dan serai hingga naik bau.
Masukkan sos cili dan kacau rata dan biar hampir kering sedikit, jangan api jangan terlalu besar nanti hangus.
Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau gaul rata-rata.  Seimbangkan rasa - Kim tidak letak garam dan gula kerna semua dah secukup rasa.
Akhir sekali masukkan daun kunyit dan kacau rata sebentar.
Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih.
       

No comments:

Post a Comment