Monday, 31 October 2011

Doh Karipap

Source : Tun / Izah / Rosjintamanis
(Nota : Masih rangup hingga ke petang)

Bahan-bahan:-
4 cawan tepung gandum
2 tbsp margerin
½ cawan minyak
¾ cawan air
½ tsp garam

Cara-caranya:-
Panaskan margerin dan minyak dalam periuk, tutup api.

Tengah panas-panas tu, masukkan tepung dalam periuk tadi dan gaul guna garpu (jangan guna tangan, melecur nanti) 

Dah sejuk sikit campur garam dan air.

Uli-uli ....... siap! boleh buat karipap ikut suka inti apa.

(Kim - uli dengan lemah lembut dan jangan uli terlalu lama nanti kulit tak rangup, semasa menggoreng gunalah api yang perlahan bagi menggelakkan kulit menggelembung.  Tapi kalau nak cepat macam gambar diatas
boleh menggunakan api yang besar .... nak cepat habis).

Kim - Inti : Keledek / Ubi Kentang / Isi Ayam / Tuna / Udang Kering / Cincangan Udang & Ketam, kalau nak plain saja pun ok sedap juga tanpa isi daging hanya ubi kentang sahaja. 

Curry Puff Skin ( The texture of this curry puff skin is similar with the above )
Source : Lydia My Kitchen
Pastry:-
250g all purpose flour / flour
50g rice flour
50g tapioca / corn flour
50g margerine
50g vegetable oil / cooking oil
+ / - 130ml ice cool water and pinch of salt

Method:-
In a large mixing bowl, bring 3 types of flours together and mix well.  Set aside.

In a small sauce pan, melt and heat margerine with cooking oil.

Pour hot oil over flours in the mixing bowl.  Then, mix thoroughly with a wooden spatula or chopsticks, until resemble like breadcrumbs.

Add in water little by little and knead to form soft dough.

Cover dough with plastic wrap and rest for at least 15 minutes. 






No comments:

Post a Comment